Συμβολισμοί της βάπτισης

Το νερό είναι το κύριο στοιχείο του βαπτίσματος

Στην Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η βάπτιση έχει βαθιές θρησκευτικές και συμβολικές σημασίες. Ορισμένοι από τους βασικούς συμβολισμούς που σχετίζονται με τον βάπτισμο στην Χριστιανική Ορθόδοξη παράδοση περιλαμβάνουν:

  • Το Νερό: Το νερό είναι το κύριο στοιχείο του βαπτίσματος και συμβολίζει την κάθαρση, τη νέα ζωή και την αναγέννηση στο Χριστό. Ο υποψήφιος βαπτίζεται με τρεις βουτιές στο νερό, που συμβολίζουν την Τριάδα: τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.
  • Το Λάδι: Το αγιασμένο λάδι συμβολίζει την πλήρη ανάπλαση και την αναδημιουργία του ανθρώπου, το έλεος και την Χάρη του Θεού που θεραπεύει τον αγώνα του ανθρώπου, του δίνει δύναμη να ξεγλιστρά από τους πνευματικούς εχθρούς και τους πειρασμούς.
  • Η Λαμπάδα: Συμβολίζει το Φως του Ιησού Χριστού που θα καθοδηγήσει τον νεοφώτιστο στην υπόλοιπη ζωή του. Είναι η λαμπάδα της σταθερής πίστης στην Χριστιανική Αλήθεια.
  • Ο σταυρός: Η σφραγίδα της χριστιανικής πίστης και της βαθύτερης ένταξης στη χριστιανική ζωή. Είναι το απόλυτο σύμβολο της θυσίας του Χριστού για χάρη των ανθρώπων!
Ο σταυρός: Η σφραγίδα της χριστιανικής πίστης

  • Τα μαρτυρικά: Τα μαρτυρικά προσφέρονται από τον νονό σε κάθε καλεσμένο. Η ευχή του νονού σε αυτό το συμβολισμό της βάπτισης είναι όλοι οι καλεσμένοι να γίνουν μάρτυρες στο μυστήριο που τελείται.
Τα μαρτυρικά προσφέρονται από τον νονό σε κάθε καλεσμένο.

  • Ο Ιερός χορός: Ο κυκλικός χορός που γίνεται τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα, συνδέεται με την παρουσία της Αγίας Τριάδος και υποδηλώνει την είσοδο του νεοφώτιστου από το χώρο της βάπτισης στον κυρίως ναό, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία.
  • Χριστός Βαπτιστής: Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, που βαπτίζει τον Χριστό στον ποταμό Ιορδάνη, είναι ένα σημαντικό συμβολικό πρότυπο. Ο βάπτισμα αποτελεί συνέχεια του βαπτίσματος που πραγματοποίησε ο Άγιος Ιωάννης.
  • Η τριχοκουρία: είναι η έμμεση προσφορά στον Θεό δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μία συνετή ζωή και για την διαρκή ανανέωση των δυνάμεων που ο νεοφώτιστος πήρε απ' το βάπτισμα. Σύμφωνα με την παράδοση, τα μωρά δεν πρέπει να κουρεύονται πριν το μυστήριο της βάπτισης.
Η τριχοκουρία: είναι η έμμεση προσφορά στον Θεό δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μία συνετή ζωή και για την διαρκή ανανέωση των δυνάμεων που ο νεοφώτιστος πήρε απ' το βάπτισμα.

  • Χρίσμα: Αμέσως μετά το βάπτισμα, ο βαπτιζόμενος χρίζεται με μύρο, το οποίο είναι ένα αρωματικό έλαιο που συμβολίζει τον Άγιο Πνεύμα. Αυτό το χρίσμα αποτελεί ένδειξη της ενδυνάμωσης και της ενισχυμένης πνευματικής ζωής. Το μωρό μυρώνεται από τον ιερέα με το άγιο μύρο, σεδιάφορα σημεία του σώματός του, όμως πάντα με το σχήμα σταυρού.Το άγιο μύρο αποτελείται από 40 διαφορετικά συστατικά. Τοπλήθος των συστατικών συμβολίζει την ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.
ο βαπτιζόμενος χρίζεται με μύρο, που συμβολίζει τον Άγιο Πνεύμα. Αυτό το χρίσμα αποτελεί ένδειξη της ενδυνάμωσης και της ενισχυμένης πνευματικής ζωής.

  • Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια: Τα λεγώμενα και «φωτικά» και συμβολίζουν την καινούρια, φωτεινή και αμόλυντη ζωή που θα ενδυθεί ο νεοφώτιστος. Συμβολικά συνηθίζεται να είναι λευκά και πολλοί Ιερείς θα σας ζητήσουν να κρατήσετε αυτή την παράδοση. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, λευκά είναι τα ρούχα των αγγέλων, των μαρτύρων, αλλά και του Χριστού κατά την Ανάσταση και Ανάληψη Του.
Τα βαπτιστικά ρούχα

  • Κοινωνία των Αγίων: Με το βάπτισμα, ο βαπτιζόμενος ενσωματώνεται στην Εκκλησία του Χριστού και στην κοινότητα των αγίων.
  • Το Ξέπλυμα: το παιδί πρέπει να το ξεπλένει η μητέρα, με το νονό ή την νονά μόνο αφού περάσουν τρεις μέρες αφήνοντας πάνω του το αγιασμένο λάδι. Πλένουμε το παιδί μόνο όπου είναι άκρως απαραίτητο για λόγους υγιεινής και μόνο. Το νερό πρέπει να το ρίξει στο χώμα στη θάλασσα ή σε ποτάμι ή σε ειδική χοάνη που έχουν οι ναοί.
  • Τρεις συνεχόμενες Κυριακές μετά τη βάπτιση το μωρό οι νονοί και οι γονείς πρέπει να το πάνε στην εκκλησία για να το κοινωνήσουν. Έχουν μαζί τους την λαμπάδα της Βάπτισης και την τελευταία Κυριακή αφήνουν την λαμπάδα στην εκκλησία.
Αυτοί οι συμβολισμοί βοηθούν να εκφραστεί η πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών σχετικά με το βάπτισμα και την πνευματική αναγέννηση που αυτό φέρνει.

Σχόλια